Nel cuore di Cracovia

Prenota online
Prezzi bassi garantiti

31 Mar 2020
01 Apr 2020

Menu

Tradycja od 1917 r.

RESTAURACJA POLONIA zaprasza
w godz. 12.00 - 22.00

Rezerwacja telefoniczna 12 422 12 33
facebook/pages/Restauracja-Polonia

e-mail: restauracja@hotel-polonia.com.pl
Krakow, ul. Basztowa 25/Pawia 2

Organizujemy kameralne przyjęcia, a także konferencje oraz szkolenia. Przyjmujemy zamówienia telefonicznie pod numerem : 12 422 12 33

Our restaurant offers intimate, private dining space for special events and we organize conferences and trainings. For more information please call us: 12 422 12 33

Informacje o składnikach potraw i występujących w nich alergenach w daniach znajdują się u kelnera - proszę zapytać przed złożeniem zamówienia

For allergy information in our dishes - please ask our waiters before ordering

 

Karta menu ważna od 08.01.2020

 

 

ZAKĄSKI / SIDE DISHES

SAŁATY / SALADS

 

 

Carpaccio z polędwicy wołowej, z rukolą i parmezanem

Sirloin carpaccio with rocket salad and parmesan  – 120g

29.00,-/~7,60 €

 

Carpaccio z łososia z suszonymi pomidorami, kaparami

 i jajkami przepiórczymi 

    salmon carpaccio with sun-dried tomatoes, capers and quail eggs – 150g 

28.00,-/~7,40 €

 

Sałatka z pepitek z cieciorki i kukurydzy, selera naciowego, papryki,

z dodatkiem awokado i twarogowego sera wędzonego 

 Special salad with pepites of chickpea, corn, celery, paprika

 with avocado and special smoked curd cheese– 150g 

26.00,-/~7,30 €

 

Kompozycja sałat z wędzonym łososiem, zielonymi szparagami, pomidorkami cherry i dressingiem cytrynowym

Composition of salads with smoked salmon, green asparagus and cherry tomatoes

served with lemon dressing -200g

29.00,-/~7,60 €

 

Ślimaki podsmażane z boczkiem, czosnkiem i świeżym ogórkiem,

duszone w białym winie i tymiankowej śmietanie, podawane z grzanką

Snails fried with bacon, garlic and fresh cucumber stewed in white wine and thyme cream,

with toast – 120g

28.00,- / ~ 7,40 €

 

 

ZUPY / SOUPS

 

Zupa marchewkowa z nutą imbiru i tartym serem

Carrot soup with touch of ginger and grated cheese – 250ml

10 pln / ~2,60 €

 

Krem cebulowy z grzanką

Onion cream soup with toast

12.00,-/ ~3,30 €

 

Krem ze szpinaku z jajkiem

Spinach cream soup with hard boil egg – 250ml/50g

14.00,- /~3,90 €

 

Krem z białych szparagów

White asparagus cream soup – 250ml/50g

15.00,- /~3,90 €

 

Barszcz biały z kiełbasą

White borsch soup with sausage – 250ml

  16.00,-/~4,20 €

 

 

MAKARONY / PASTA

 

Makaron farfalle z borowikami, kurkami i suszonymi pomidorami duszonymi w śmietanie

Farfalle noodles with porcini and chantarelle mushrooms, sun dried tomatoes, stewed in cream- 250g

36.00,-/~9,60 €

 

 

Spaghetti z tuńczykiem, kaparami, papryką i skórką cytrynową  – 250g

Spaghetti with tuna, capers, paprika and lemon peel

29.00,- /~ 7.70 €

 

Makaron tagliatelle z krewetkami, imbirem i czosnkiem – 250g

Tagliatelle with shrimps, ginger and garlic

32.00,-/~8,40 €

 

 

DANIA GŁÓWNE / MAIN DISHES

 

Domowe pierogi / Home- made dumplings - „Pierogi”:

  • Duet „ruskie” i z mięsem/duo: “ruskie” & with meat – 10 szt                  23.00/~6,00 €
  • ruskie” / with cream cheese and potatoes- 10 szt                                  20.00/~5,30 €
  • z mięsem i cebulką/ with meat and onion – 10 szt                                  24.00/~6,30 €
  • ze szpinakiem duszone w śmietanie z czosnkiem podawane z tartym jajkiem / with spinach stewed in cream with garlic served with grated egg  25.00/~6,50 €                                                                                                                                                       

 

Placki ziemniaczane / Potato pancakes:

  • z humusem i wędzonym łososiem / with humus and smoked salmon        25.00/~6,50 €
  • ze śmietaną / with sour cream                                                                       20.00/~5,30 €

 

 

Pierś z kurczaka zagrodowego pieczona w sosie bazyliowo - tymiankowym

 podana z ziemniakami puree - 150g/100g

Roasted free-range chicken breast with thyme and basil sauce served with potato puree

37.00,- / ~9,70 €

 

 

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i szpinakiem, w sosie z sera gorgonzola podana z ziemniakami drążonymi i brokułami z masłem i czosnkiem

Roasted chicken breast stuffed with sun dried tomatoes and spinach, with gorgonzola cheese sauce served with drilled potatoes and broccoli with butter and garlic -150g/100g/50g

39.00,- / ~10,30 €

 

Perliczka pieczona w sosie miodowo-musztardowym

 podana z puree z ziemniakami i warzywami

Roasted fowl with honey-mustard sauce served with potato puree and vegetables - 150g/100g

45.00,- / ~11.80 €

 

Kaczka pieczona z jabłkami, podawana z marynowanymi w miodzie buraczkami i kluseczkami śląskimi

Roasted half of duck stuffed with apples, served with marinated beets in honey

and Silesian style dumplings -200g/100g/100g

52.00,- /~13,70 €

 

Tradycyjny kotlet schabowy podawany

z  ziemniakami i kapustą zasmażaną – 160g/100g/10

  Traditional pork chop served with potatoes and fried cabbage

29.00/~7,60 €

 

Polędwiczka wieprzowa w sosie borowikowym podawana

 z plackami ziemniaczanymi i kulkami z buraka czerwonego – 120g/100g/60g

                           Roasted pork loin with porcini mushroom sauce served with potato pancakes and red beetroots              

        45.00,- / ~11,80 €

 

Żeberka pieczone w przyprawach korzennych i miodzie,

podawane z opiekanymi ziemniakami - 150/100g

Ribs roasted with spices and honey, served with roasted potatoes

42.00,-/ ~11,10 €

 

Policzki wołowe duszone w winie,

z musem z pietruszki i opiekanymi ziemniakami – 150g/100g/100g

Beef cheeks stewed in wine, with parsley mousse and roasted potatoes

39.00,- / ~10,20 €

 

Łosoś w sosie cytrynowym na puree z zielonego groszku,

podany z ryżem z warzywami - 160g/100g

Roasted salmon fillet with lemon sauce, on green pea puree served with rice and vegetables

42.00,- / ~11,00 €

 

Okoń morski podany na sałatce z borowików,

 wędzonego łososia i pora duszonego w śmietanie, z puree z ziemniaków i warzyw - 160g/100g

Sea bass served over porcini mushroom, smoked salmon and leek, stewed in sour cream, served with potato&vegetable puree  

41.00,- / ~10,70 €

 

DESERY/ DESSERTS

 

Lodowy nugat z bakaliami i mini sałatką owocową - 120g/50g

Ice-cream noughat with dried fruit & nuts, with small fruit salad

15.00,- / ~3,90 €

 

Meringa Lunga- bezowy torcik przekładany lodowym aksamitnym kremem chantilly podawany  z musem malinowym i bitą śmietaną

Meringa Lunga – meringue layer cake with ice chantilly cream

served with raspberry mousse and whipped cream - 100g/50g

16.00,- / ~4,20 €

 

Szarlotka na ciepło z musem malinowym i gałką lodów waniliowych

Warm apple pie with raspberry sauce and scoop of vanilla ice cream – 120g/50g/30g

15.00,- / ~3,90 €

 

Tarta cytrynowa z sosem karmelowym i gałką lodów pomarańczowych

Lemon tart with caramel sauce and scoop of orange ice cream – 120g/50g/30g

                                                                                                                                           14.00,- / ~3,70 €

 

 

NALEWKI DOMOWE / POLONIA - HOME MADE LIQUEUR

 

 Wiśniowa / Cherry brandy                                                                                    4cl                                           12,00      

Pigwowa / Quince brandy                                                                                    4cl                                           12,00    

          Orzechowa / Walnut cordial                                                                                4 cl                                          12,00                                                                             

Questo sito utilizza i cookie.

Utilizzando il nostro sito, si acconsente all'impiego di cookie in conformità alle impostazioni del vostro browser. Più informazioni nell'informativa Sulla Privacy.

OK, chiudi